APPLiA Danmark har sammen med Energistyrelsen, Dansk Erhverv, Forbrugerrådet Tænk og Det Økologiske Råd dannet en målsætning om, at der må være max. 10% fejlmærkning i butikker. Se mere om dette her.
Butikskontrollen 2017:
22,2 % fejl i energimærker
Forbrugerne har lovkrav på at se korrekte mærker – og det sker ikke altid!
Hver dag sætter producenter tusindvis af energimærkede hvidevarer på markedet.
Senest er også støvsugere som de første inden for ”små husholdningsapparater” blevet energimærket.
Hver dag lægges tilsvarende massevis af korrekte energimærker i kasser med de nye produkter.
Og hver dag anvender forbrugere (i Danmark og Europa) energimærket som pejlemærke ved valg af nyt produkt …
Alligevel er noget galt.
Det viser Energistyrelsens butikskontrol i 2017.
Energistyrelsen har nemlig ansvar for at kontrollere, at forbrugerne nu også ser de korrekte mærker ude i butikkerne. Konkret udføres kontrollen (uanmeldt) af Sekretariatet for Ecodesign og Energimærkning. Og konkret er ca. 5000 produkter i ca. 50 butikker blevet besøgt.
Er alt så, som det skal være?
Svaret, baseret på butikskontrollen 2017, må være et klart nej.
Hele 22,2% af energimærker er fejlbehæftede, forkert placerede og/eller slet ikke til stede, når produktet vises i butik.
Særligt to forhandlere skilte sig i undersøgelsen ud ved at ”gøre alt forkert”, primært selv at have trykt alle ”energimærker” selv.
Tages disse to butikker ud af undersøgelsen, er fejl-procenten nede på 14%. Men det er stadig for mange fejl, når målsætningen – opstillet af Energistyrelsen, APPLiA Danmark, Dansk Erhverv, Det Økologiske Råd og Forbrugerrådet Tænk – er på max. 10% fejl.
Tendenser i fejlmærkningen er tydelige: flere fejl i køkkenbutikker og i de butikker/salgssteder, der indgår i de frivillige kæder (74% fejl). Færre fejl (14%) i butikker, der er knyttet til ”kapitalkæder”, fx. Elgiganten.
Flere fejl i produkter, som er nye i ordningen, fx. støvsugere og emhætter. Færre fejl i forbindelse med vaskemaskiner.
Alle fundne fejl i butikker/kæder er i øvrigt nu udbedret og tjekket ved et genbesøg af kontrollanterne.
Butikskontrollen overgår fremadrettet til Sikkerhedsstyrelsen. Sekretariet for Ecodesign og Energimærkning og organisationerne bag den ny metode, bl. a. APPLiA Danmark, anbefaler, at butikskontrol af energimærker fortsat er en prioritet for Sikkerhedsstyrelsen.
– he